Historia

Vallebygdens ekonomiska förening bildades 1971. Den bildades av många små föreningar som härstammar från den tiden då Skaraborg elektrifierades. Detta skedde från 1900-talets början fram till 30 – 40- talet. Föreningen har idag ca 2600 abonnenter.
Från början fanns eldistributionsföreningar i Axvall, Eggby, Skärv, Stenum, Varnhem, Ljungstorp och Broddetorp. I början servades nätet av elektriker i Axvall som hjälpte föreningarna runtomkring. Även Stenstorp ville en gång i tiden vara med i Vallebygdens Elkraft ek. förening som var föreningens namn i början.

Föreningens har ett elnät som sträcker sig till större delen runt Hornborgasjön. Norrut från Flämslätt till söder i Bjurum, med ett omfång av 180 km högspänningsnät och 360 km lågspänningsnät. Detta är en historisk bygd med historiska anor såsom Varnhems Klosterkyrka och ca 7 – 8 km österut Skara och dess ståtliga Domkyrka. Hornborgasjön är välkänd för fågelskådare. Under våren samlas över 15000 tranor några veckor innan deras färd går mot norrländska häckningsplatser. Några tranor häckar i Hornborgasjön tillsammans med många andra sjöfåglar. Hela Vallebygden är ett fantastiskt vackert naturområde.

Mer intresserad läs:

Vallebygden elhistoria